Sprawozdanie z konferencji

10.09.2015 odbyła się druga konferencja popularnonaukowa z cyklu „Wielojęzyczność atutem Europejczyka. Pierwszy, drugi, trzeci język obcy w szkole”. Konferencja zorganizowana przez pilski oddział PSNJN we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Pile miała na celu promowanie wielojęzyczności jako celu edukacji szkolnej. Dyskutowano o stworzeniu możliwości kontynuacji nauki języków obcych na wszystkich etapach edukacyjnych tak, by absolwent szkoły średniej władał biegle chociaż dwoma językami obcymi. Aby osiągnąć ten cel podczas części konferencyjnej oraz w panelu dyskusyjnym skupiono się na problemie podniesienia jakości nauczania i uczenia się języków obcych.
W konferencji uczestniczyli przedstawiciele władz samorządowych, dyrektorzy szkół, przedstawiciele świata nauki i polityki, nauczyciele i uczniowie I LO im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pile, w której gmachu odbyła się ta impreza.
Pierwsza część – część informacyjna – została zainaugurowana wystąpieniem dzieci z Przedszkola nr 8, które na zajęciach przedszkolnych uczą się języka niemieckiego. Placówka objęta jest przez PSNJN o/ Piła programem współpracy realizowanym przez nauczycielkę p. Izabele Baraniak. Część artystyczna została przyjęta przez publiczność z ogromnym entuzjazmem. Po krótkiej przemowie dyrektora szkoły p. Pawła Jarczaka przywitano przybyłych gości, wśród których znaleźli się: p. Monika Janicka – prezes PSNJN, p. prof. dr hab. Aldona Sopata – prodziekan Wydziału Neofilologii UAM w Poznaniu. p. Jolanta Lubińska – dyrektor Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Pile, p. Beata Dudzińska – wiceprezydent Piły, p. Sebastian Dzikowski- dyrektor Wydziału Oświaty UM w Pile, p. Rafał Zdzierela – przewodniczący Rady Miasta Piła oraz p. Andrea Goldman – koordynator programów edukacyjnych Centralnego Wydziału ds. Szkolnictwa za Granicą RFN.
Prezes pilskiego oddziału p. Kama Frąckowska – Pilarska przedstawiła krótką informację o założeniach i działalności PSNJN. Następnie głos zabrała p. Jolanta Lubińska, która omówiła sytuację dot. edukacji językowej w szkołach powiatu pilskiego. Całość zamknął wykład profesor A.Sopaty poświęcony polityce językowej krajów europejskich.
Tą część konferencji zakończyło wystąpienie uczennicy Gimnazjum Nr 5 im. Tadeusza Kościuszki w Pile Zuzanny Marudy, laureatki Konkursu Piosenki Niemieckiej, po którym goście udali się na krótką przerwę do bufetu europejskiego, gdzie serwowano specjały kuchni niemieckiej, angielskiej i francuskiej. Również w tym czasie wydawnictwa językowe prezentowały swoją ofertę wydawniczą.
Druga część konferencji obejmowała równolegle toczące się warsztaty dla nauczycieli oraz panel dyskusyjny. Warsztaty były prowadzone przez członkinie PSNJN o/Piła p. Beatę Bednarowską, p. Jolantę Mrotek-Szczepkowską – „Literatura, sztuka, historia, …. nie tylko po polsku i nie tylko w szkole. Realioznawstwo w projektach, w wymianie, w wyjazdach” oraz p. Iwonę Kusiorską- „Dyslektyk na lekcjach języka obcego – dobre praktyki”. W warsztatach uczestniczyli nauczyciele języków obcych, historii, języka polskiego, geografii i sztuki. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się wystąpienie p. Piotr Kwiatkowskiego z Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży, który zreferował możliwości uzyskiwania dotacji na projekty i wymiany międzynarodowe. W ten sposób zrealizowano kolejne cele konferencji związane z rozwijaniem współpracy między instytucjami pozarządowymi i samorządowymi oraz integracją środowiska nauczycieli języków obcych.
Podczas panelu dyskusyjnego prowadzonego przez Alicję Wajs – wiceprezes PSNJN o/Piła – pozostali uczestnicy konferencji omawiali kwestie promowania wielojęzyczności. Zwracano uwagę na konieczność równoległego nauczania dwóch języków obcych od szkoły podstawowej, potrzebę pracy z rodzicem, zacieśnienie współpracy rusycystów, romanistów i germanistów, podnoszenie kompetencji zawodowych nauczycieli języków obcych oraz możliwość wykorzystania współpracy pomiędzy regionami granicznymi w celu lepszego przygotowania uczniów do przyszłej pracy zawodowej.
Konferencja pokazała ważność i złożoność tego problemu oraz pokazała konieczność współpracy wielu podmiotów odpowiedzialnych za jakość edukacji szkolnej w kontekście języków obcych.